Kontinens: Ország: Város:   Főoldal>>
 

Spanyolország

Spanyolország az Ibériai-félszigeten, 493.486 km2-en elterülő mediterrán ország. Franciaországgal, Andorrával, Portugáliával, illetve az Atlanti-óceánnal és a Földközi-tengerrel határos. Az országhoz tartoznak továbbá a Baleár-szigetek (Mallorca, Menorca, Ibiza, Formentera, Cabrera stb.) és a Kanári-szigetek (Lanzarote, Fuerteventura, Gran Canaria, Tenerife, Gomera, Palma, Hierro), illetve a két Észak-Afrikában található város, Ceuta és Melilla. Spanyolország népessége 43 197 684 fő, hivatalos nyelve a kasztíliai spanyol. Az ország 17 tartományra oszlik, ezek közül Katalónia, Baszkföld és Galícia széleskörű autonómiával rendelkezik. Államformája alkotmányos monarchia, melyben a végrehajtó hatalom a kormányé, az uralkodó, János Károly király, pedig szimbolizálja az állam egységét és állandóságát. Az ország 1986-ban csatlakozott az Európai Unióhoz, 2002 óta hivatalos pénzneme az euro.

Spanyolország történelme

Spanyolország kultúráját a történelem során a félszigetet meghódító különböző népcsoportok formálták. Elsőként az ibérek majd a kelták érkeztek a területre, majd őket követték a föníciaiak és a görögök. Kr. e. 218-ban Róma hódította meg a félszigetet. A római uralom hatszáz évig tartott. Ez idő alatt honosodott meg a területen a latin nyelv, a római jog és a keresztény vallás. A hatodik század végére a vizigótok elfoglalták az ország egész területét. Az arabok a nyolcadik században rövid idő alatt az egész országot meghódították, egy kis északi terület kivételével, ahonnan a félsziget visszahódítása, a reconquista elkezdődött. A reconquista 1492-re fejeződött be, majd ugyan ebben az évben Kasztíliai Izabella és Aragóniai Ferdinánd házasságával, illetve Amerika felfedezésével elkezdődött a birodalom fénykora.

 Az 1580-as évektől kezdve a birodalom látványos hanyatlásnak indult. Az 1701-től 1714-ig tartó spanyol örökösödési háború jelzi a Habsburg uralom végét és a Bourbonok uralkodásának kezdetét. 1873-ban kikiáltották az első Spanyol Köztársaságot, majd 1875-ben visszaállították a monarchiát, és XII Alfonz lett a király. 1886-ban fia, XIII Alfonz követte a trónon, habár 1902-ig az anyja volt az ország kormányzója. 1898-ban Spanyolország elveszítette az utolsó gyarmatait, Kubát, Puerto Rico-t és a Fülöp-szigeteket, ezzel a birodalom végképp összeomlott.

1931 április 14-én XIII Alfonz elhagyta az országot, és kihirdették a második Spanyol Köztársaságot. 1936-ban három évig tartó polgárháború tört ki, és Franco tábornok került hatalomra. Uralma 1975-ben bekövetkező haláláig tartott. Ezután megkezdődött a monarchia visszaállítása, és a jelenlegi uralkodó János Károly került a trónra. Az ország miniszterelnöke 2008 márciusa óta a szocialista párt vezetője, José Luis Rodriguez Zapatero.

Spanyolország földrajza

Spanyolország domborzatát a felföldek, fennsíkok és hegységek határozzák meg. Átlagmagasságát tekintve Spanyolország a második helyen áll Európában, Svájc után. Legmagasabb pontja Pico de Teide (Tenerife), 3.719 m. A galíciai partvidéket leszámítva partvonala tagolatlan. Amíg keleti és déli partvidéke sima és homokos, északnyugaton sziklás partok találhatók. Az ország több mint 2000 stranddal rendelkezik, ezek közül több nemzetközileg ismert és kedvelt turisztikai célpont (Costa Brava, Costa Dorada, Costa Blanca, Mar Menor, Costa del Sol stb.)

Éghajlata változatos, míg Asztúria és Galícia óceáni klímával rendelkezik, az ország déli és belső területein mediterrán és félsivatagi éghajlat uralkodik. Az előbbire enyhe tél és hűvös nyár, illetve gyakori esőzés jellemző, ezért ezt a területet a dús növényzet miatt „España verde”-nek, azaz „zöld Spanyolország”-nak is nevezik. Utóbbit perzselő napsütés, és szárazság jellemzi, ez a terület „mediterrán Spanyolország” néven ismert.

Spanyolország turizmusa

Spanyolország fővárosa és az azonos nevű tartomány központja Madrid, az Ibériai-félsziget földrajzi középpontjában helyezkedik el. 1562 óta az ország fővárosa, több kisváros összeolvadásából jött létre, ezért is hívják a madridiak „la Villa”-nak, azaz „a kisváros”-nak. Madrid rendelkezik egy nagy főváros minden sajátosságával, ugyanakkor megőrizte a vidéki élet varázsát és a tradícióit. A városban az év első percétől fogva ünnepek sokasága követi egymást. Szilveszter éjjelén a madridiak összegyűlnek a város főterén, a „Puerta de Sol”-on, míg Spanyolország többi lakója a televízióban figyeli a főtér hatalmas óráját, amint elüti az éjfélt, és az év utolsó 12 másodpercében, minden ütéskor megesznek egy szőlőszemet. Ezután január 5-én ünneplik a Három Királyok érkezését („Cabalgata de los Reyes Magos”), akik ekkor hozzák el a gyerekeknek az ajándékokat. Május 15-én ünneplik a város védőszentjét, San Isidro-t. A több napig tartó rendezvénysorozat alatt a madridiak elzarándokolnak San Isidro mezejére, és isznak a megszentelt forrásvízből, amely a védőszent remetelakjában tör a felszínre. Sokan öltöznek be a tradicionális madridi viseletbe, vagy piknikeznek a szabadban. Az ünnep alatt koncerteket, táncversenyeket és vásárt is rendeznek.

Puerta de Sol

Puerta de Sol (Foto: Movimente, Flickr)

Spanyolország kultúrája nagyon változatos, amely minden kifejezésformát átfog az irodalomtól kezdve, a festészeten és zenén át az építészetig. A régiók közötti különbségeket az ábrázolások végtelen változatossága is mutatja. Minden látogató tapasztalhatja a spanyol kultúra sokszínűségét, ha egy kis déli andalúziai faluban piheni ki a mindennapok fáradalmait, vagy ha egy nyüzsgő nagyvárosba látogat, mint amilyen Barcelona vagy Madrid.

Az népszerű tengerparti nyaraláson kívül az ország a múzeumoknak, műemlékeknek és tradícióknak köszönhetően kulturális élmények százait nyújtja. Spanyolország műemlékekben az egyik leggazdagabb ország a világon, itt található a legtöbb az UNESCO által a világörökség részévé nyilvánított terület.

Királyi Palota - Madrid

Királyi Palota - Madrid (Foto: cuellar, Flickr)

A spanyolok életében fontos szerepet töltenek be a tradíciók és az ünnepek. A legfontosabb ünnepeken kívül (karácsony, Szent Hét, Mindenszentek stb.), minden falunak és városnak, továbbá a különböző kerületeknek és szakmáknak is megvan a saját védőszentje, akiknek több napos ünneplést szentelnek. A legtöbb ilyen ünnep nyáron és ősszel van, az aratás és a szüret után. A leghíresebbek a „Sanfermines” Pamplonában (július 6-július 14), a világhírű bikafuttatással, a „Fallas” Valenciában, vagy a „Feria de Abril” Sevillában.

A „Fallas” eredetileg az asztalosok védőszentje, Szent József ünnepe volt, mára azonban a tűz került az ünneplés középpontjába. Az emberek hatalmas bábukat készítenek kartonpapírból és fából, majd elhelyezik őket a város parkjaiban és forgalmas pontjain. Március 19-én („La Crema”) kora este tűzijátékokkal szerelik fel őket, majd lekapcsolják az utcai lámpákat, és pontban éjfélkor lángra lobbantják, és elégetik a bábukat. Az emberek minden évben kiválasztanak egy bábut, amely megmenekül a pusztulástól, és kiállítják a helyi múzeumban.

A „Feria de Abril” egy vásár, amit minden évben április végén tartanak egy hatalmas területen a Guadalquivir folyó partján. Rengeteg színes sátrat állítanak fel, ahol kora estétől hajnalig szól a flamenco zene. Napközben lovasbemutatót, délutánonként pedig bikaviadalt tartanak a „Plaza de Toros de Maestranza”-n, amire egész Spanyolországból érkeznek matadorok, hogy szórakoztassák az embereket.

Plaza de Toros de Maestranza

La Maestranza de Sevilla (Foto:Denetsnuff, Flickr)

Spanyolország gasztronómiája

Spanyolország gasztronómiája az utóbbi években soha nem látott népszerűségre tett szert. Változatosság és sokszínűség jellemzi. A tipikus spanyol ételek között ugyanúgy megtalálhatók a húsételek, mint a zöldségekkel készült fogások, vagy az édességek. A spanyolok rengeteg friss halat fogyasztanak, és szinte kizárólag olívaolajjal készítik el az ételeket. A legismertebb a paella, ami az elkészítéséhez szükséges különleges kétfülű, fogó nélküli serpenyőről kapta a nevét. A paella egy zöldséges rizsétel, amelyhez ízlés szerint különböző húsokat vagy tenger gyümölcseit adnak. Jellegzetes sárga színét a sáfrány adja.

Egy másik híres étel, a tortilla de patatas, amely burgonyából, hagymából és tojásból készül, és egyike a legkönnyebben elkészíthető és legfinomabb ételeknek. Népszerűségét emellett annak is köszönheti, hogy gyakran szolgálják fel „tapas”-ként, ami a szórakozóhelyek és bárok tipikus harapnivalója. A turizmusnak köszönhetően a gazpacho, a hideg zöldségleves, és a sangría, vagyis a gyümölcsdarabokkal ízesített vörösbor is világszerte ismertté vált.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Albánia
Elérhető városok:
Amerikai Egyesült Államok
Elérhető városok: Chicago    Detroit    Honolulu    Las Vegas    Los Angeles    Miami    New York    San Diego    San Francisco   
Andorra
Elérhető városok:
Argentína
Elérhető városok:
Ausztria
Elérhető városok: Bécs    Graz    Klagenfurt    Linz   
Belgium
Elérhető városok: Antwerpen   
Bosznia Hercegovina
Elérhető városok: Mostar   
Brazília
Elérhető városok:
Bulgária
Elérhető városok:
Csehország
Elérhető városok: Brno   
Dánia
Elérhető városok:
Dél-Afrika
Elérhető városok:
Egyesült Arab Emírségek
Elérhető városok: Dubai   
Észtország
Elérhető városok:
Franciaország
Elérhető városok: Marseille    Nizza    Párizs    Strasbourg   
Görögország
Elérhető városok:
Horvátország
Elérhető városok:
India
Elérhető városok:
Irak
Elérhető városok:
Irán
Elérhető városok:
Izrael
Elérhető városok:
Kanada
Elérhető városok:
Kenya
Elérhető városok:
Kína
Elérhető városok: Hong Kong   
Kolumbia
Elérhető városok:
Lengyelország
Elérhető városok:
Libanon
Elérhető városok:
Litvánia
Elérhető városok:
Luxemburg
Elérhető városok:
Macedónia
Elérhető városok:
Mexikó
Elérhető városok:
Monaco
Elérhető városok:
Nagy Britannia
Elérhető városok: Belfast    Bristol    Glasgow    Leeds    Liverpool    London   
Németország
Elérhető városok: Bonn    Dortmund    Drezda    Düsseldorf    Essen    Köln    Stuttgart   
Norvégia
Elérhető városok:
Olaszország
Elérhető városok: Bologna    Nápoly    Padova    Trieszt    Udine    Velence   
Oroszország
Elérhető városok:
Portugália
Elérhető városok:
Románia
Elérhető városok:
Spanyolország
Elérhető városok: Sevilla   
Szerbia
Elérhető városok:
Szlovákia
Elérhető városok:
Szlovénia
Elérhető városok: Ljubljana    Maribor   
Törökország
Elérhető városok: Isztambul   
Tunézia
Elérhető városok: Sousse    Tunisz   
Vatikán
Elérhető városok:
Venezuela
Elérhető városok:
impresszum | jogi nyilatkozat | kapcsolat                                                                                        Világ városai