Kontinens: Ország: Város:   Főoldal>>
 

Németország történelme

Németország Európa egyik legsokszínűbb országa, amely többek között viharos és változatos múltjának köszönhető. A német történelem első meghatározó időszaka a Habsburgok uralkodására tehető. Rendkívül sokszínű és eseménydús időszak volt ez, Németország vezető hatalommá vált Európában. A következő meghatározó esemény az ország történelmében az első- és második világháború volt, melyekben kiemelkedő szerepet töltött be Németország, habár mindkét háborúból vesztesként került ki. A második világháború után, 1961-től az ország kettébomlott, így létrejött Kelet (NDK)- és Nyugat- (NSZK) Németország. Ennek a különállásnak a jelképe volt a berlini fal, melyet 1989-ban bontottak le.

1990. október 3.-án pedig megszületett a Német Szövetségi Köztársaság, melynek jelenlegi szövetségi elnöke Horst Köhler, kancellárja pedig Angela Merkel. Az ország tehát 1990 óta köztársaság, hivatalos nyelve a német. Az Európai Unió egyik alapító tagja, így hivatalos pénzneme 2002 óta az euró. 82 531 700 fő az ország lakossága, ebből kb. 90% német nemzetiségű, azonban jelentős számú vendégmunkás él az országban. Területe 357 021 km, fővárosa Berlin. Legnagyobb számban katolikus és a protestáns vallásúak élnek az országban.

Németország elhelyezkedése

Európa nyugati szívében fekszik, kilenc országgal (Dániával, Hollandiával, Belgiummal, Luxemburggal, Franciaországgal, Svájccal, Ausztriával, Csehországgal és Lengyelországgal) és két tengerrel (Északi- és Balti-tenger) határos. Kontinentális éghajlat uralkodik a térségben, rendkívül szélsőséges földrajzi adottságokkal rendelkezik, magashegységek és alföldek alkotják az ország domborzatát, ez alapján három térségre különíthető el: a Germán-alföldre, a Német-középhegységre és a Sváb-Bajor-medencére.

Brandenburgi Kapu

Brandenburgi Kapu (Foto: rickz, Flickr)

Az utazni vágyók rengeteg helyre ellátogathatnak, sok érdekességgel megismerkedhetnek, a nagyvárosok rengeteg turisztikai látványosságot nyújtanak. A kikapcsolódni vágyók is könnyen megtalálják a számukra megfelelő helyeket, pl. egy hegyi kis faluban. A nagyobb városok egyértelműen mutatják a különböző korok jellegzetességeit, mindenhol találhatunk valami nevezetességet, ami felkeltheti érdeklődésünket.

Németország turizmusa

Berlin nem csak amiatt jelentős, mert az ország fővárosa, hiszen itt található többek között a berlini tévétorony, melynek megépítéséhez rendkívül sok legenda fűződik. Berlin leghíresebb tere az Alexanderplatz, mely fontos közlekedési csomópont, a TV- torony és a berlini dóm közelében található. Az Alexanderplatzon (a helyiek csak Alexként nevezik) található a híres világóra is. Továbbá itt építették meg a berlini Múzeum-szigetet, amely  a világ egyik legkiemelkedőbb múzeum-együttese, több múzeum található egymás mellett ezen a részen.

Hamburgban található Európa egyik legnagyobb városháza, a Rathaus, melyet a 19. század végén építettek újra, miután a század közepén leégett. A város híres még Japán kertjéről, mely csodálatos látnivalókat kínál, illetve a vízpart kedvelőinek nagy örömére minden év májusában itt rendezik meg a világ legnagyobb kikötői ünnepét.

A legtöbb embernek Kölnről először a dóm jut eszébe, ami nem is csoda, hiszen a világ harmadik legmagasabb temploma, Németország egyik leglátogatottabb turisztikai látványossága.

Németország másik jelentős nagyvárosa München, amely szintén rengeteg látnivalót nyújt az odalátogatóknak. A Pinakotékák (régi, új, modern) München legkiválóbb műcsarnokai, melyekben kiemelkedő építészeti, festészeti, szobrászati, grafikai stb. bemutatókat tekinthetünk meg. A város egyik legnagyobb parkja az Angolpark, mely még a Central Parknál is nagyobb területen fekszik. A város másik gyönyörű parkja a nymphenburgi park, melyhez a Nymphenburg kastély tartozik. Németország egyik méltán híres autómárkája a BMW, Münchenben a BMW múzeumot is megtekintetjük. Sokaknak azonban Münchenről elsőre az Oktoberfest jut eszükbe, mely nem csak Európa, hanem szinte az egész világ legnagyobb népünnepélye, melyet minden évben október elején rendeznek meg.

München Diadalív

München - Diadalív (Foto: digital cat, Flickr)

Stuttgartban meglátogathatjuk a Mercedes Benz múzeumot, mely a BMW mellett Németország másik legjelentősebb márkáját képviseli. A természetbe vágyó utazók ellátogathatnak Közép-Európa egyik legnagyobb állat- és növénykertjébe a Wilhelmába. Stuttgart nevezetességei közé tartozik még a TV-torony, amelynek érdekessége, hogy a világ első TV-tornya.

Az országban rendkívül sok olyan építmény, földrajzi terület stb. található, amelyek a világörökség részei, ezek száma a 25-öt is meghaladja. A legkiemelkedőbbek ezek közül az aacheni dóm a Karoling palotakápolnával, a speyeri dóm, a würzburgi érseki székhely, Potsdam és Berlin palotái és parkjaik, a már említett kölni dóm, a Luther-emkékhelyek: a szülőház Eislebenben és az emlékház Wittenbergben, a Muskauer Park, a Rajna felső szakaszának völgye, és az Elba völgyének drezdai szakasza.

Az Európában – és az egész világon – hagyományosnak tekinthető ünnepeken kívül (karácsony, húsvét stb. ) több jellegzetesen német ünnepet ünnepelnek az itt élő emberek. Magyarországgal ellentétben, azonban a legtöbb másik országgal megegyezően a németek sem ünneplik névnapjukat, csupán születésnapjukat. Jellegzetes német ünnepnek tekinthető a Weiberfastnacht. Ez az ünnep a magyar nőnapnak feleltethető meg valamilyen formában, hiszen kezdetben a menyasszonyokat, özvegyeket és szüzeket vacsorára, táncra hívták. Később ez a szokás kissé átalakult és a hölgyek a férfiak nélkül ünnepeltek. A Walpurgis éj, melyet április 30.-án tartanak Szent Walburga-ról nevezték el, aki a mágia ellen nyújtott védelmet. A babona szerint április 30-án éjjel boszorkányok jelennek meg. Ellenük az emberek fáklyákat gyújtottak ( ezt még a mai napon is sokan megteszik) és lábosokkal keltettek zajt, hogy ezzel elűzzék a boszorkányokat.

Nem csak Németország történelme és földrajzi adottságai változatosak, gasztronómiája is rendkívül színes képet mutat az országról. Bármely részére utazunk, mindenhol különböző különlegességekkel találkozhatunk. Több Európai országhoz hasonlóan, itt is a hús, a burgonya a meghatározó alapja a konyhának. Tipikusnak tekinthetők a belsőségekből készült ételek (pl. Bajorországban a Lüngerl (savanyútüdő)), illetve a káposztából készült ételek. Azonban szinte minden embernek a virsli és a sör jut eszébe, ha a német konyhára gondol. Mindez nem is csoda, hiszen az ország híres söreiről pl. Löwenbrau, Paulaner, Holfbräu, ezenkívül meghatározó italnak tekinthető a fehérbor. A német konyhára továbbá jellemző, hogy nagyon sokféle pékárut fogyasztanak az itt élő emberek. A Magyarországon is kedvelt feketeerdő torta is jellegzetes német édesség, illetve  a német édességek közül kiemelkedők a különböző fánkok.

Mindezek ismeretében egyértelművé válik, hogy Németország kiemelkedő szerepet foglal el Európában, és az egész világon úgyszintén. Mindezt elsősorban rendkívüli sokszínűsége teszi lehetővé, hiszen itt mindenki megtalálja az érdeklődésének megfelelő tájakat, látnivalókat, ételeket.

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Albánia
Elérhető városok:
Amerikai Egyesült Államok
Elérhető városok: Chicago    Detroit    Honolulu    Las Vegas    Los Angeles    Miami    New York    San Diego    San Francisco   
Andorra
Elérhető városok:
Argentína
Elérhető városok:
Ausztria
Elérhető városok: Bécs    Graz    Klagenfurt    Linz   
Belgium
Elérhető városok: Antwerpen   
Bosznia Hercegovina
Elérhető városok: Mostar   
Brazília
Elérhető városok:
Bulgária
Elérhető városok:
Csehország
Elérhető városok: Brno   
Dánia
Elérhető városok:
Dél-Afrika
Elérhető városok:
Egyesült Arab Emírségek
Elérhető városok: Dubai   
Észtország
Elérhető városok:
Franciaország
Elérhető városok: Marseille    Nizza    Párizs    Strasbourg   
Görögország
Elérhető városok:
Horvátország
Elérhető városok:
India
Elérhető városok:
Irak
Elérhető városok:
Irán
Elérhető városok:
Izrael
Elérhető városok:
Kanada
Elérhető városok:
Kenya
Elérhető városok:
Kína
Elérhető városok: Hong Kong   
Kolumbia
Elérhető városok:
Lengyelország
Elérhető városok:
Libanon
Elérhető városok:
Litvánia
Elérhető városok:
Luxemburg
Elérhető városok:
Macedónia
Elérhető városok:
Mexikó
Elérhető városok:
Monaco
Elérhető városok:
Nagy Britannia
Elérhető városok: Belfast    Bristol    Glasgow    Leeds    Liverpool    London   
Németország
Elérhető városok: Bonn    Dortmund    Drezda    Düsseldorf    Essen    Köln    Stuttgart   
Norvégia
Elérhető városok:
Olaszország
Elérhető városok: Bologna    Nápoly    Padova    Trieszt    Udine    Velence   
Oroszország
Elérhető városok:
Portugália
Elérhető városok:
Románia
Elérhető városok:
Spanyolország
Elérhető városok: Sevilla   
Szerbia
Elérhető városok:
Szlovákia
Elérhető városok:
Szlovénia
Elérhető városok: Ljubljana    Maribor   
Törökország
Elérhető városok: Isztambul   
Tunézia
Elérhető városok: Sousse    Tunisz   
Vatikán
Elérhető városok:
Venezuela
Elérhető városok:
impresszum | jogi nyilatkozat | kapcsolat                                                                                        Világ városai