Kontinens: Ország: Város:   Főoldal>>
 

Litvánia történelme


A litván nép kialakulása kb. az 5-6. századra tehető, hiszen ekkor szakadt ketté a kelet-balti egység, a lett és a litván népcsoportra. A litván államot feltehetőleg Mindaugas fejedelem alapította, aki 1251-ben megkeresztelkedett, így 1253-ban a pápa megkoronázta. A 14. század elejére, Gediminas uralkodásakor a népcsoport erős nagyfejedelemséggé nőtte ki magát, majd az uralkodó halála után fiai vették kézbe a kormányzást. Egyikük Litvániában uralkodott, a másik pedig hódításokba kezdett, így orosz és tatár területeket szerzett a Balti-, és Fekete-tenger közelében. Így a 15. századra már nem csak nagyfejedelemség, hanem európai nagyhatalom lett a litván népcsoport. 1386-ban II. Jagelló Ulászló lett a lengyel király, és így egyben a litván nagyherceg is. Az uralkodása alatt elterjesztette a kereszténységet, így megvédte a litván államot a német keresztes lovagrendtől. 1385-ben a lengyelekkel megkötötték a „krevói unió”-t, mely azt segítette elő, hogy a két ország perszonálunióban egyesüljön. 1410-ben újabb egyesülés történt a kér ország között, ezúttal a grünwaldi csatában egyesítették hadseregeiket, és így végleges vereséget mértek a Német Lovagrendre. 1558-83 között zajlott a livónai háború, mely során orosz-litván ellentét alakult ki, így a lengyelek előnybe kerültek, hiszen segítségnyújtásukért cserébe a két ország egyesítését akarták. II. Zsigmond Ágost litván nagyfejedelem az ország egyharmadát Lengyelországhoz csatolta, így a litvánok szorult helyzetbe kerültek, és kénytelenek voltak elfogadni a lublini uniót 1569-ben. Ezzel a Nagyfejedelemség elvesztette nagyhatalmi pozícióját, sőt elkezdte elveszíteni önálló államiságát. Ennek következtében egyre nagyobb lengyel hatás érte az országot, így történelme csaknem összefonódik a lengyel történelemmel. Ráadásul az ország területén folyamatos háborúk dúltak, járványok, éhínség sújtotta a népességet, így 1648-67 között a csaknem a népesség fele kihalt. A 18. századra mindezek következtében rohamos vándorlás indult meg a falvakból a városba. A 20. században Litvánia a  Szovjetunió tagköztársasága volt, míg 1990.-ben elszakadt tőle, így létrejött a mai független Litván Köztársaság.

A Litván Köztársaság így demokratikus köztársaság, melyben a hivatalos nyelv a litván, hivatalos pénzneme a litas, 65,200 km2-en terül el, és népessége kb. 3,596,617 fő. A lakosság 81%-a litván, több, mint 8%-a orosz, kb. 7%-a lengyel, ezenkívül fehéroroszok és ukránok élnek jelentősebb százalékban az országban. A népesség jelentős hányada római katolikus, de ortodox, evangélikus, muzulmán, zsidó vallásúak is élnek az országban.

Litvánia földrajza

Litvánia Európa északkeleti részén található, négy ország (Lettország, Belorusszia, Oroszország, Lengyelország) és a Balti-tenger határolja. Domborzatát síkságok és morénából álló dombságok alkotják. Keleti és délkeleti részein a Balti-hátság tavai jellemzőek. Alapvetően az ország öt tájegységre osztható fel: az első Alsó-Litvánia, amelyre elsősorban az jellemző, hogy morénák alkotják területét. A második Felső-Litvánia, ahol az ország legmagasabb pontja található, de ez is mindösszesen 294 méter magas (Juozapinés-hegy). A harmadik a Balti tenger által határolt partszakasz, melyből csaknem 50 km a Kur-földnyelv, amely elválasztja a Kur-öblöt és a nyílt tengert. Jellegzetessége az ún. vándordűne. A negyedik a már említett keleti és délkeleti részeken található Balti-hátság tavaival és dombvidékével. Az ötödik tájegység pedig az országban található völgyek, melyek közül a legnagyobb a Nemunas-völgy. Litvánia éghajlata mérsékelt övi nedves kontinentális, a Balti-tengertől keletre erősödő kontinentális hatás érzékelhető.

Litvánia látványosságai

A természetbe vágyók rengeteg csodálatos helyre látogathatnak el Litvániában, hiszen az ország területének egynegyede erdőség. Az országban több nemzeti park és rezervátum is megőrzi a természet érintetlen csodáit. Ilyen az Aukstaitija,- a Dzukija,- a Kursiu Nerija,- a Trakai Historic,- és a Zemaitija Nemzeti Park, valamint a Cepkeliai,- a Kamanos,- a Viesvile,- a Zuvintas,- és a Kernave Rezervátum.


Kernave Rezervátum

Kernave Rezervátum (Foto: PhillipC, Flickr)

Az ország jellegzetességei közé tartoznak még a regionális parkok, melyekből az országban harminc található. Az ide látogatók a területeken folyó mezőgazdasági termelés termését élvezhetik, télen síelési lehetőséget nyújtanak, valamint jég alatti halászatra, és vadászatra is lehetőség nyílik. Az összes regionális parkban idegenvezető segítségét kérhetjük a látványosságok megismerésének céljából.

A Keresztek Hegye nem csak a vallásos embereknek zarándokhelye, hanem csodálatos látványt nyújt az utazóknak is. Siauliatól nem messze található a hegy, melyen csaknem 55.000. kereszt található. Ezek rendkívül változatosak, néhány csak lécekből van összerakva, azonban nem egyet találhatunk, mely már műalkotásnak tekinthető.

Palanga az ország nyugati részén található város, mely csodálatos homokos tengerparttal rendelkezik, éppen ezért közkedvelt nyaralóhely. Az itt nyaralók csodálatos környezetben kapcsolódhatnak ki, valamint megtekinthetik többek között a Borostyán Múzeumot.


Palanga

Palanga tengerpart (Foto: Wofi, Flickr)

A Balti tenger partszakaszán csatlakozik az országhoz a Curonian Spit, amely egy 98 km hosszú homokzátony. Az ide látogatók élvezhetik a csodálatos környezet nyújtotta lehetőségeket.

Litvánia fővárosa Vilnius. Európa legnagyobb barokk városának is tekintik, különlegessége, hogy az európai és az orosz kultúra egyaránt hozzájárul a város képének kialakulásához. Katedrálisa, a Bernhardiner kolostor,- és templom és a Szent Anna-templom egyaránt csodálatos látnivaló, ezeken kívül azonban számos látványosságot tekinthetünk meg, ha idelátogatunk, többek között híres egyetemét. Történelmi belvárosa a világörökség része.

Ahogy Litvánia tájegységekre különül el, úgy változik tájanként a népviselet jellegzetessége is. Az országban több helyen is a kockás szoknya, és a tájanként változó mintájú kötény volt a parasztasszonyok általános viselete. Alapvetően négy nagy népviselet csoportot tudunk elkülöníteni. A ®emaičiai, mely a nyugati területeken jellemző, a  Aukštaičiai, mely az ország központi és keleti részén általános, a Suvalkiečiai, mely a délnyugati területeken és a Dzūkai, amely a délkeleti területeken meghatározó.


Vilnius katedrális

Vilniusi katedrális (Foto: Swamibu, Flickr)

Az Európában általánosan ünnepelt ünnepeken kívül Litvániában több az országra jellemző ünnep alakult ki, amit még a mai napig megünnepelnek az ott élő emberek. Ilyen a Szent Iván éji ünnepségek, melyek a nyári napfordulóval veszik kezdetüket. Az emberek vidékre utaznak, különleges söröket, pástétomokat, sajtokat csinálnak, a házakat pedig koszorúkkal és virágokkal díszítik, hiszen a hagyomány alapján ez szerencsét hoz. A másik ünnep, amely a nyári napfordulóhoz kapcsolódik a Rasos, amelyet az ország egyik északnyugati tartományában ünnepelnek a vizek megkoszorúzásával, tűzugrással, táncolással, meséléssel. Az év elején január 13-án ünneplik a Szabadság Védelmezőinek napját, február 16-án a Függetlenség napját, március 11-én Litvánia államiságának visszaállítását, szeptember 8-án a Nemzet napját.

Litvánia gasztronómiája

A litván konyha alapvetően két irányzatból táplálkozott. Az egyik a 14-18. században élő kiváltásos rétegek konyhája (ólitván konyha), a másik pedig a 19. század végén fellelhető paraszti konyha, amely a baltikum konyháival mutat kapcsolatot. Az ólitván konyha jellegzetes étele a litván borscs, a pelmenyi, a különböző libák, a vaddisznó sonka és a különböző méhészeti termékek. Az újlitván konyhára a burgonyás-húsos, burgonyás-tejes, burgonyás-tojásos ételek jellemzőek. A desszerteknél egyértelmű német hatás mutatkozik a litván konyhában.

A Litvániába látogatók rendkívül sokoldalú nemzettel találkozhatnak, és egy rendkívül érdekes kultúrát ismerhetnek meg.


 
 
 
 
 
 
 
 
 

Albánia
Elérhető városok:
Amerikai Egyesült Államok
Elérhető városok: Chicago    Detroit    Honolulu    Las Vegas    Los Angeles    Miami    New York    San Diego    San Francisco   
Andorra
Elérhető városok:
Argentína
Elérhető városok:
Ausztria
Elérhető városok: Bécs    Graz    Klagenfurt    Linz   
Belgium
Elérhető városok: Antwerpen   
Bosznia Hercegovina
Elérhető városok: Mostar   
Brazília
Elérhető városok:
Bulgária
Elérhető városok:
Csehország
Elérhető városok: Brno   
Dánia
Elérhető városok:
Dél-Afrika
Elérhető városok:
Egyesült Arab Emírségek
Elérhető városok: Dubai   
Észtország
Elérhető városok:
Franciaország
Elérhető városok: Marseille    Nizza    Párizs    Strasbourg   
Görögország
Elérhető városok:
Horvátország
Elérhető városok:
India
Elérhető városok:
Irak
Elérhető városok:
Irán
Elérhető városok:
Izrael
Elérhető városok:
Kanada
Elérhető városok:
Kenya
Elérhető városok:
Kína
Elérhető városok: Hong Kong   
Kolumbia
Elérhető városok:
Lengyelország
Elérhető városok:
Libanon
Elérhető városok:
Litvánia
Elérhető városok:
Luxemburg
Elérhető városok:
Macedónia
Elérhető városok:
Mexikó
Elérhető városok:
Monaco
Elérhető városok:
Nagy Britannia
Elérhető városok: Belfast    Bristol    Glasgow    Leeds    Liverpool    London   
Németország
Elérhető városok: Bonn    Dortmund    Drezda    Düsseldorf    Essen    Köln    Stuttgart   
Norvégia
Elérhető városok:
Olaszország
Elérhető városok: Bologna    Nápoly    Padova    Trieszt    Udine    Velence   
Oroszország
Elérhető városok:
Portugália
Elérhető városok:
Románia
Elérhető városok:
Spanyolország
Elérhető városok: Sevilla   
Szerbia
Elérhető városok:
Szlovákia
Elérhető városok:
Szlovénia
Elérhető városok: Ljubljana    Maribor   
Törökország
Elérhető városok: Isztambul   
Tunézia
Elérhető városok: Sousse    Tunisz   
Vatikán
Elérhető városok:
Venezuela
Elérhető városok:
impresszum | jogi nyilatkozat | kapcsolat                                                                                        Világ városai