Kontinens: Ország: Város:   Főoldal>>
 
Kenya

Kenya Nyugat Afrika államainak egyike. Nevét a Kenya-hegységről kapta, ami "ragyogó-hegyet" jelent kikuju nyelven. Területe 581.787 km², amivel egy közepes méretű országnak számít a kontinensen. Az ország lakossága meghaladja a 32 millió főt, amelynek a jelentős része elképesztő nyomorban él. Kenya fővárosa Nairobi, ahol valamivel több, mint 3 millió ember él. Az ország államformája elnöki köztársaság, az állam közigazgatásilag pedig hét tartományból és a fővárosból áll. Nagyobb városokat a jelentősebb vízfolyások, a tengerpart és az állóvizek mentén találunk, ezek: Mombasa, Nakuru, Kisumu, Eldoret, Nyeri…stb. Hivatalos fizetőeszközként a kenyai shillinget használják. Kenyában több nyelv és dialektus is használatban van, de hivatalosnak csak a szuahéli és az angol tekinthető. Az országban számtalan népcsoport is megtalálható (kikuju 22%, luhja 14%, luo 13%, kalendzsi 12%, kamba 11%, kiszi 6%, meru 6%, maszáj 2%, ázsiai 1%…stb.). A vallási összetétel is színesnek mondható, mivel a lakosság 45%-a protestáns, 33%-a katolikus, 10%-a muzulmán (szunnita) és 10%-a törzsi vallású. Kenya egyike a Föld legszegényebb és legfejletlenebb országainak, hisz GDP-je alig haladja meg az 1000 USD-t és az írástudatlanság is igen magas, 22%-os.

Nairobi

Nairobi, a főváros
(Foto: Action Pixs, www.flickr.com)

Kenya történelme

Afrika ezen területét tartják a történészek az emberiség egyik bölcsőjének, mivel a legrégebbi embermaradványokat ezen a területen találták meg.
I.e. 2000 körül kutista népek éltek ezen a területen, akik meghonosították itt a mezőgazdaságot. Később, i.u. 1. században megindult a tengerparti kereskedelem az arab hajósok révén, akik kereskedő-, pihenővárosokat is hoztak létre a part mentén. 1000-ben nilota és bantu népek érkeztek a területre, akik ma a népesség 75%-át jelentik.
Az európaiak közül a portugálok tettek először látogatást a mai Kenya területére. A gyarmatosítás leginkább a tengerparti részre terjedt ki, ahol kereskedő telepeket létesítettek, legfőbb központjuk pedig Mombasa volt. A hódítások során a portugálok többször is összetűzésbe kerültek az arab kereskedőkkel, akiktől 1730-as években döntő vereséget szenvedtek, így ki kellett vonulniuk a területről.
Az arabok független városállamokat létesítettek a mai Kenya egész területén. Jelentős rabszolgakereskedelem is folyt a térségben, aminek a britek vetettek véget. Az angolok és a németek 1880-ban elfoglalták az összes kenyai várost, és ezzel elüldözték az arabok jelentős részét a területről. A britek megkezdték a belsőbb területek gyarmatosítását is, vasútépítés indult, ami a nandi-törzs ellenszenvét vonta maga után. A törzs folyamatosan megrongálta a vasúti létesítményeket, ezért az angolok őket kényszerítették először rezervátumokba. 
Az I. világháború kitörésekor a két hatalom (britek, németek) helyi szervei szerződést kötöttek arról, hogy megóvják a területet a háborútól.  Később a németek felrúgták a megállapodást és behatoltak az angol területekre. Az I. világháborúban vesztes Németországnak le kellett mondania gyarmatáról Nagy-Britannia javára.
A két világháború közötti időszakban európai földművesek költöztek be a területre és honosították meg a magas színvonalú, főként kávé- és teatermelést. E tevékenység folytán kerültek szembe a kikuju törzzsel, akiknek az életkörülményeit jelentősen korlátozták az európaiak.
1952-től 1959-ig felkelés (Mau Mau) tört ki, amit a helyi kormányzó csak külső segítséggel tudott leverni. Az ország vezetésében 1957-ig csak európaiak vettek részt, majd egyre nőtt a megválasztott feketék száma is, Jomo Kenyatta pedig 1963-ban kikiáltotta az ország függetlenségét. Kenyatta lett Kenya első elnöke, őt Daniel Arap Moi követte az irányításban. Az országban igen sokáig egypártrendszer működött, majd 1988-ban bevezették a mlolongo-rendszert, ami már titkos szavazás keretében történő jelöltválasztást jelentett. Az ezt követő pár évben újra kellett fogalmazni az alkotmányt, mivel az több szempontból is hiányosnak bizonyult. 1992-től 2001-ig Daniel Arap Moit ismét elnökként kormányzott, majd 2002-től az ellenzék (NARC) vezeti az országot. Kenya jelenleg egyike Afrika politikailag legstabilabb államainak.
Kenya öt országgal határos, ezek: Szomália, Etiópia, Szudán, Uganda és Tanzánia. Ez a viszonylag nagy területű ország igen változatos felszínnel rendelkezik, és három fő részre osztható fel. Az ország nagyobb részét vulkanikus hegyekből álló vonulat alkotja, itt hegyvidéki éghajlat uralkodik. A legmagasabb hegyeket, vulkánokat még hó is fedi, annak ellenére, hogy az ország a trópusokon fekszik. Az ország legmagasabb pontja a Mt. Kenya 5199m-es magasságával. A másik nagyobb egységet a keskeny parti síkság alkotja, amit a hideg tengeráramlatok tesznek élhetővé. A két egység között található a dombvidék, amely a harmadik nagyobb részt alkotja. Kenya egész területére a szárazság jellemző, így itt szavanna éghajlat alakult ki. Jelentősebb vízfolyásnak az Athi, a Mara és a Tana számít, de ezeket is a kiszáradás fenyegeti, mivel a vizük jelentős részét a lakosság elöntözi, hogy termőterületeket hozzanak létre. Két nagyobb tó is található az ország határában, az egyik a Rudolf-tó, a másik pedig a folyamatosan visszahúzódó Viktória-tó. Utóbbin és az Indiai-óceánon jelentős halászatot bonyolít az ország. Tengerpartján csak halászfalvakat, illetve -városokat találunk, mely nem jelent teljes kihasználtságot lehetőségeihez mérten.

Kenya földrajza


Az ország legegyszerűbben repülővel (Nairobiban működik az ország egyetlen nemzetközi reptere), vagy hajóval megközelíthető, de az idelátogatóknak szükséges egy vízumot váltani (kb. 50 USD).
Kenyában számos természeti látnivaló található, ilyenek a nemzeti parkok (Marsabit Nemzeti Park, Tsavo Nemzeti Park, Amboseli Nezeti Park, Mount Kenya Nemzeti Park, Maru Nemzeti park, Nairobi Nemzeti Park…stb), a hegyek a tavak- és az óceán partja. Sokan keresik fel az ország belső részeit, hogy egy szafari túrán vegyenek részt és közvetlen közelről nézhessék meg a vadon élő állatokat. Egyedi lehetőségnek számít a vadon hőlégballon segítségével való felfedezése. A magas hegyek kitűnő túrázási, hegymászási lehetőséget nyújtanak a természetjárók számára. Az óceán is számos lehetőséget nyújt, a búvárkodók, szörfözni vágyók itt megfelelő körülményeket találnak.

Mount Kenya

Mount Kenya Nemzeti Park
 (Foto: herr hartmann, www.flickr.com)

Kenya látnivalói

A fővárosba ellátogatva megismerhetjük a valódi kenyai életet. A közbiztonság sajnos nem a legjobb, így a turistáknak feltétlenül vigyázniuk kell értékeikre és saját testi épségükre. Nairobi ad otthont a Nemzeti Múzeumnak, a Kígyó Múzeumnak és a Nemzeti Irattárnak. A várostól pár kilométerre találjuk a Nairobi Nemzeti parkot, mely az ország egyik legszebb védett területe. Az ország második legnagyobb városa Mombasa, amely Kelet-Afrika legnagyobb és legfontosabb kikötője is egyben. Óvárosa tele van a régi idők emlékeivel, az arab és a portugál építészet mind rajtahagyta nyomait. Egyik legnevezetesebb épülete a Jézus erőd. A strandok miatt is érdemes felkeresni Mombasát, mivel gyönyörű homokos tengerpartjai vannak. Lamu az ország egyik legrégebbi városa, ahol az arabok még mindig többséget képviselnek. A turisták itt lenyűgöző, a muszlim kulturát tükröző épületekkel találkozhatnak. Az itt élő törzsek életét és szokásait mutatja be a Lamu Múzeum és a Szuahéli Múzeum.

Lamu

Lamu város
(Foto: Terri O'Sullivan, www.flickr.com)

Kenya gasztronómiája

A kenyai konyhában a legtöbb étel alapja a bab és a kecskehús. Kevés levesfélét készítenek, de azokban is az előbb már említett összetevők dominálnak. A húsételeik általában fűszeresek, és különböző szószokkal kerülnek az asztalra. Köretnek a bab mellett általában rizst, vagy burgonyát szolgálnak fel. Egyik legismertebb nemzeti ételük a nyama choma, ami sült/grillezett kecskehús. Az ország területén található tavakból és az Indiai-óceánból kifogott halakból rengeteg fogás készül. Desszertjeik közül az édes piskótákat és a különböző péksüteményeket érdemes kipróbálni. Sokféle italuk van, rengeteg sörféle közül lehet választani a boltokban. Hatalmas a választék az országban termesztett teákból és kávékból is, amik igen ízletesek.

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Albánia
Elérhető városok:
Amerikai Egyesült Államok
Elérhető városok: Chicago    Detroit    Honolulu    Las Vegas    Los Angeles    Miami    New York    San Diego    San Francisco   
Andorra
Elérhető városok:
Argentína
Elérhető városok:
Ausztria
Elérhető városok: Bécs    Graz    Klagenfurt    Linz   
Belgium
Elérhető városok: Antwerpen   
Bosznia Hercegovina
Elérhető városok: Mostar   
Brazília
Elérhető városok:
Bulgária
Elérhető városok:
Csehország
Elérhető városok: Brno   
Dánia
Elérhető városok:
Dél-Afrika
Elérhető városok:
Egyesült Arab Emírségek
Elérhető városok: Dubai   
Észtország
Elérhető városok:
Franciaország
Elérhető városok: Marseille    Nizza    Párizs    Strasbourg   
Görögország
Elérhető városok:
Horvátország
Elérhető városok:
India
Elérhető városok:
Irak
Elérhető városok:
Irán
Elérhető városok:
Izrael
Elérhető városok:
Kanada
Elérhető városok:
Kenya
Elérhető városok:
Kína
Elérhető városok: Hong Kong   
Kolumbia
Elérhető városok:
Lengyelország
Elérhető városok:
Libanon
Elérhető városok:
Litvánia
Elérhető városok:
Luxemburg
Elérhető városok:
Macedónia
Elérhető városok:
Mexikó
Elérhető városok:
Monaco
Elérhető városok:
Nagy Britannia
Elérhető városok: Belfast    Bristol    Glasgow    Leeds    Liverpool    London   
Németország
Elérhető városok: Bonn    Dortmund    Drezda    Düsseldorf    Essen    Köln    Stuttgart   
Norvégia
Elérhető városok:
Olaszország
Elérhető városok: Bologna    Nápoly    Padova    Trieszt    Udine    Velence   
Oroszország
Elérhető városok:
Portugália
Elérhető városok:
Románia
Elérhető városok:
Spanyolország
Elérhető városok: Sevilla   
Szerbia
Elérhető városok:
Szlovákia
Elérhető városok:
Szlovénia
Elérhető városok: Ljubljana    Maribor   
Törökország
Elérhető városok: Isztambul   
Tunézia
Elérhető városok: Sousse    Tunisz   
Vatikán
Elérhető városok:
Venezuela
Elérhető városok:
impresszum | jogi nyilatkozat | kapcsolat                                                                                        Világ városai